Skip to main content
Please wait...

Perutusan Pengarah


 

Selamat datang ke Portal Mahkamah Sarawak.

 

Mahkamah Sarawak telah cemerlang dari segi teknologi maklumat dan inovasi. Walaupun industri perundangan secara konvensional terkenal kerana ragu-ragu terhadap perubahan dan inovasi, ini adalah tidak benar bagi komuniti undang-undang di Sarawak yang terbiasa dengan teknologi sebagai aspek asas dan sebati dalam kehidupan kita. Mahkamah di Sarawak di bawah bimbingan Pejabat Ketua Pendaftar Mahkamah Persekutuan Malaysia (PKPMP) sangat berdedikasi dalam mewujudkan ekosistem perundangan yang memberikan gabungan perkhidmatan yang lancar untuk pengguna mahkamah.

 

Teknologi undang-undang adalah alat yang tidak boleh diabaikan dalam konteks era maklumat dan adalah menggalakkan untuk melihat bagaimana pelbagai kegunaannya telah dimanfaatkan untuk mencapai tujuan keadilan. Transformasi yang hebat telah berlaku dan penggunaan teknologi telah menjadi ciri utama transformasi ini, di mana semuanya kini dimuat naik, dimuat turun dan boleh diakses dengan satu sentuhan jari. Sejak beberapa tahun lalu, perkhidmatan seperti e-Kiosk, e-Leave, e-Jamin, Kecerdasan Buatan untuk Modul Penghukuman Data, Modul Litigant Mewakili Diri, peningkatan Sistem Pengurusan Kes (CMS) dan Persidangan Video Mahkamah Sabah Sarawak (VCOSS). ) telah diperkenalkan untuk memastikan akses yang sama kepada keadilan untuk semua tanpa mengira status dan kepercayaan di mana-mana dan pada bila-bila masa.

 

Saya ingin mengambil kesempatan ini untuk merakamkan setinggi-tinggi penghargaan dan terima kasih kepada Jawatankuasa Bahagian Komunikasi Korporat, Pegawai dan Kakitangan Mahkamah Sarawak atas komitmen berterusan, sokongan, integriti dan ketabahan mereka untuk memenuhi jangkaan perkhidmatan guaman yang semakin meningkat yang diamanahkan. mereka. Harapan saya adalah agar Portal ini dapat dimanfaatkan sepenuhnya oleh orang ramai supaya mencerminkan komitmen kami untuk terus berusaha meningkatkan kualiti perkhidmatan dalam setiap aspek sistem mahkamah.

 

STEVE RITIKOS
Pengarah Mahkamah Negeri Sarawak